Președintele a făcut declarații despre calendarul desemnării premierului, din Brdo, Slovenia, unde participă la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest. Șeful statului este de părere că este nevoie de câteva zile pentru temperarea entuziasmului determinat de căderea Guvernului Cîțu, pentru a putea avea discuții așezate și mature. Klaus Iohannis a spus și că legea fundamentală nu impiedică pe nimeni să devină premier, dacă acea persoană e susținută de o majoritate parlamentară.
Președintele a fost întrebat de ce a acordat atât de mult timp și nu a convocat mai devreme consultări.
„Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului”, a răspuns șeful statului.
„Am observat, și dvs ați putut să observați, după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune, au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un Guvern și habar nu au ce să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări”, a spus șeful statului.
„Alții au țopăit pe acolo țipând că vor să suspende președintele. Nu văd ce a rezolva suspendarea președintelui în relația dintre partide, dar cu siguranță ar crea circ și probabil despre asta vorbim: vor doar circ”, a afirmat președintele.
„Alții au venit în fața microfoanelor cu texte ca și cum acum, prima dată, s-ar inventa coaliția și nu ei au fost cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Guvernului. Eu cred că e nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pâmânt, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale”, a declarat șeful statului.
Potrivit lui Klaus Iohannis, politicienii au ajuns să aibă doar „discursuri anti-toți, fiecare este împotriva fiecăruia.
„Așa nu se poate! Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală. Și să fim sinceri cu noi: cineva trebuie să guverneze țara. Cieva trebuie să formeze Guvernul, și Guvernul se formează cu o majoritatea parlamentară. Așa că am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuzism nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic, lumea ajunge să își pune problema „Bun, acum ce urmează?” și să începem discuții așezate, serioase, mature, fiindcă, altfel, problemele vor deveni din ce în ce mai complicate”, a afirmat președintele.
„Sunt foarte îngrijorat, recunosc! Am primit datele de astăzi despre pandemie, avem aproape 15.000 de cazuri, din păcate avem peste 330 de decese astăzi, este o catastrofă”, a spus președintele.
Șeful statului s-a referit și la prețurile la electricitate, care cresc în continuare. „Avem nevoie de un Guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce, de abordări orglioase, cinice, avem nevoie de abordări mature și trebuie să găsim o ecuație prin care să formează un guvern”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi premier într-o formulă de Guvern și dacă ia în calcul o nouă desemnare a sa, după ce lideri ai PNL spun că vor merge cu aceeași propunere, șeful statului a răspuns: „Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident. Așa scrie în Constituție, nu există nicio piedică”.
În ceea ce privește eventuala desemnare pentru această funcție a lui Ludovic Orban, fost premier și actual președinte al Camerei Deputaților, susținut de un grup de politicieni, șeful statului a spus „Din informațiile mele, politica partielor se face în forurile partidelor și nu în presă”.
La întrebarea „Mai vedeți posibilă refacerea Coaliției cu cooptarea USR la guvernare?”, șeful statului a răspuns că această problemă trebuie să și-o pună cel desemnat să-și caute o majoritate și că îl preocupă.
„Înrebarea este legitimă, pentru că dacă vrem să analizăm faptele, și nu povestile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD șicu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri”, a spus șeful statului.
Potrivit lui Klaus Iohannis e greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme Guvernul.
Guvern minoritar, alegeri anticipate, Guvern tehnocrat – sunt poisibile variante despre care a fost intrebat, la care Klaus Iohannis a răspuns: „Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc”.
Guvern minoritar, alegeri anticipate, Guvern tehnocrat – sunt poisibile variante despre care a fost intrebat, la care Klaus Iohannis a răspuns: „Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc. Și dacă am spus că situația este mai complicată decât altădată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de cosnultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții”.
„Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest Guvern interimar va rămâne în funcție până se găsește o soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nupoate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că e mai bine să avem un Guvern cu puteri depline decât un guvern intermar”, a spus Klaus Iohannis.
Excludeți dizolvarea Parmentului și convocarea de alegeri anticipate?
„Nu exclud niciun pas constituțional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluție! Or, soluția, indiferent cum o abordăm, trebuie să fie în final formarea unui guvern care merge mai departe și rrezolvă problemele României și ale românilor, acesta este scopul politicii”, a răspuns președintele.
„Dacă nu avem Guvern, banii nu vor fi folosiți, iar lucrurile vor rămâne tot așa, nerezolvate”, a conchis șeful statului, după ce a precizat că responsanbilitatea pentru starea sistemului sanitar, precum tragedia de la Constanța , revine întregii clase politice, iar soluții de redresare de află în PNRR.
Aleșii au dat marți un vot de blam la adresa Guvernuui Cîțu, votând în majoritate moțiunea de cenzură depusă de Partidului Social Democrat, respectiv 281 de voturi, peste cele 234 necesare pentru ca moțiunea să treacă în Parlament.
Ulterior, președintele României a anunțat, în declarația de presă de la Palatul Cotroceni, că va convoca consultări cu partidele politice, pentru desemnarea unui nou premier, abia săptămâna viitoare.